Hur tar du hand om din hy?

Huden kroppens största organ

Totalt mäter den ca två kvadratmeter och väger en tolftedel av kroppsvikten.

Hudens uppgift är att skydda kroppen mot omvärldens faror, till exempel kyla, värme, bakterier, skadliga ämnen och uttorkning. Huden medverkar till att avgifta kroppen från toxiner och slaggprodukter.

Hudkrämer utan paraben?

Parabenprodukter täpper till porer så att reningen inte sker fullt ut. De kan även bidra till negativa hormonförändringar samt allergier. Därför är det extra viktigt med rena oljor från växtriket så att porer hålls öppna och ger din hud en maximal lyster.

Huden utsätts för påfrestningar dagligen i form av torr luft, kyla, värme, strålning, åldrande mm. Vi måste hjälpa till! Vi kan göra en hel del för att hjälpa huden att fungera naturligt. Men inga krämer kan kompensera en ensidig kost, lågt vätskeintag eller saknad av motion. Våra krämer kan optimera en frisk och sund hy.

Vackra händer med bar hud plockar i trädets lövverk

ÖVERHUDEN LÄDERHUDEN UNDERHUDEN

Huden varierar i tjocklek över kroppen. Tunnast hud är på våra ögonlock, cirka 0,5 millimeter tjock. På fotsulorna är huden tjockast, 5 mm är inte ovanligt. Huden är täckt av hårsäckar, talg och svettporer, förutom på handflator, fotsulor, ögonlock och läppar.

Huden delas in i tre lager:

  1. Överhuden – Epidermis är ett tunt hudlager utan blodkärl, en till några millimeter tjock beroende var på vart på kroppen det är. Översta lagret kallas hornlager. Skador i överhuden kan läka utan ärr. Här finns pigmentbildande celler som skyddar oss mot ljus och celler som arbetar för att ge oss skydd.
  2. Läderhuden – Dermis är en bindväv full av körtlar och blodkärl. Blir den skadad bildas ärr efter läkning.
    Läderhuden svarar för färgförändringar i huden när
    man till exempel blir generad, arg eller rädd. Här
    finns talgkörtlarna som bevarar hudens fuktighet. Här produceras även collagen som gör vävnaden elasticitet. Collagenproduktionen avtar med ålder vilket ger oss våra rynkor.
  3. Underhuden – Subkutis innehåller fettceller som skyddar mot stötar och kyla.