HÄrlig Hudvård utvecklar och tillverkar Naturliga hudvårdsprodukter
Vårt namn innehåller våra ledord: Härlig och Ärlig

 

HUDEN
Huden är kroppens största organ. Totalt mäter den ca 2 kvadratmeter och väger en tolftedel av kroppsvikten.
Hudens uppgift är att skydda kroppen mot omvärldens faror, till exempel kyla, värme, bakterier, skadliga ämnen och uttorkning.

Behövs hudkrämer?
Under perfekta förhållanden fungerar huden utan att vi behöver göra något mer än att hålla den ren, leva sunt och dricka mycket vatten. Med anledning av de påfrestningar huden utsätts för i form av torr luft, kyla, värme, strålning, åldrande mm, behöver vi hjälpa till. Vi kan göra en hel del för att hjälpa huden att fungera naturligt. Men… inga krämer kan kompensera en undermålig kost, för lågt vätske intag eller om motion saknas helt.

FAKTA
Huden varierar i tjocklek över kroppen. Tunnast hud på ögonlock. Cirka 0,5 millimeter tjock. På fotsulorna är huden tjockast, 5 mm är inte ovanligt. Huden är täckt av hårsäckar, talg och svettporer, förutom på hand- och fotsulor, ögonlock och läppar.

Huden delas in i tre lager:

  1. Överhuden / Epidermis är ett tunt hudlager utan blodkärl. Någon till några millimeter tjockt beroende var på kroppen. Översta lagret kallas hornlager. Skador i överhuden kan läka utan ärr. Här finns pigmentbildande celler som skyddar mot ljus och celler som arbetar för att skydda mot smitta.
  2. Läderhuden / Dermis är bindväv full av körtlar och blodkärl. Blir den skadad bildas ärr då skadan läkt.
    Läderhuden svarar för färgförändringar i huden när
    man till exempel blir generad, arg eller rädd. Här
    finns talgkörtlarna som bevarar hudens fuktighet. Här produceras collagen som ger vävnaden elasticitet. Avtar med ålder vilket ger oss våra rynkor.
  3. Underhuden / Subkutis innehåller fettceller som skyddar mot stötar och kyla.